Kip in de kas
ze zijn klaar
cheque

Kunstkippen en de Beleeftuin

Omring > Kunstkippen maken deel Beleeftuin mogelijk
Laatst geplaatste items

Mannenuitje met NLDOET! NLDOET! Vrijdag 9 maart jl. gingen we met zeven mannen (bewoners) van Rigtershof, twee vrijwillig... Lees verder >


Zaterdag 9 maart jl. was NLdoet dag! Zaterdag 9 maart jl. was er de nationale actiedag door vrijwillgers: NLdoet! Zelfs Koningin Maxim... Lees verder >


Danscafé in Rigtershof Op vrijdagmiddag 9 februari jl. om 14. 45 uur was het dan zover: het eerste danscafé in Rigtersho... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Kunstkippen maken deel Beleeftuin mogelijk

26 apr

Op 14 en 15 april stond Winkelcentrum Streekhof in het teken van het kunstkippenproject. Een zestal kunstenaars uit de regio toverden de grote, witte kippen om tot ware kunstkippen. In totaal werden er zes kippen beschilderd, die via een veiling te koop werden aangeboden. De hoogste bieder werd eigenaar van de kunstkip. De opbrengst was voor de Stichting Vrienden van Nicolaas voor de inrichting van de Beleeftuin.

Kippen

Tijdens het winkelen kon men in Winkelcentrum Streekhof de zes kunstenaars aan het werk zien: Mandy Hoogervorst, Esther Dudink, Saskia Righart van Gelder, Elly de Jager, Rosa Limburg en Monique Schoenmaker. Het was een hele uitdaging om het schilderwerk in twee dagen af te krijgen. Sommigen hadden thuis zelfs al een opzet gemaakt. De kunstenaars werden in hun werk regelmatig onderbroken voor een praatje met het winkelende publiek. Met enthousiasme vertelden zij over hun werk. In de fotogalerij onder aan deze webpagina kunt u ze aan het werk zien, maar ook de eindresultaten.

De veiling verliep voorspoedig. Alle zes kippen werden aangekocht en op 25 april werd door Garm Besseling, Centrummanager Streekhof, de check aan Petra Oudt, locatiemanager Nicolaas, overhandigd. Bij deze uitreiking waren twee van de kunstenaars, Elly de Jager en Mandy Hoogervorst aanwezig en ook Annemieke Wit, manager in Nicolaas. Het prachtige eindresultaat van 1080 euro stond op de cheque te lezen. Een geweldige opbrengst die ten goede komt aan de Beleeftuin.

Beleeftuin

Rondom de woningen in Nicolaas voor mensen met een vorm van dementie ligt een mooie grote tuin. Deze tuin wordt ingericht als Beleeftuin. In een beleeftuin wordt rekening gehouden met de beleving en mogelijkheden van de bewoners. Het is een veilige plek, waar bewoners zelfstandig gebruik van kunnen maken. Zij kunnen er heerlijk ontspannen en rondscharrelen. Of er met bezoek zitten of met de tuin bezig zijn, planten verpotten of kruiden voor de soep knippen. Daarnaast biedt de tuin prikkels voor de zintuigen. Geurende planten, zoet fruit, een licht borrelend, ondiep fonteintje, ritselende takken, zachte blaadjes.

Buiten is belangrijk! Mensen met dementie beleven hun wereld minder vanuit het denken of vanuit het perspectief van tijd, maar meer met hun zintuigen en in het moment. De natuur, of het al simpelweg buiten zijn, levert een rijkdom aan prikkels, die door de meeste ouderen als heel positief wordt ervaren. Het blijkt dat door gemiddeld een half uur buiten te zijn de eetlust wordt opgewekt. Het ervaren van licht, lucht en de seizoenen draagt bij aan het welbevinden. Bewegen maakt deel uit van het beleven. Uit onderzoek is gebleken dat beweging voor iedereen, maar zeker voor senioren, uitermate belangrijk is: het stimuleert de hersenen, waardoor de cognitieve achteruitgang wordt geremd. Daarom maken beweegtoestellen ook onderdeel uit van het ontwerp.

Het aanleggen van de Beleeftuin is nuttig, maar ook kostbaar. Daarom is het project Beleeftuin in fases opgedeeld, zodat we steeds een stukje kunnen realiseren wanneer er weer een bedrag bij elkaar gespaard is. Op dit moment is de eerste fase, wat we de Beweegtuin noemen vanwege de beweegtoestellen, bijna gerealiseerd. Hier komen nog een nieuw pad en beplanting. De Beweegtuin is dus een onderdeel van de Beleeftuin. De volgende fase die op ons wensenlijstje staat is de jeu de boules baan. Mooi aangekleed met dakplatanen en bloeiende struiken. Iets om naar toe te leven en naar uit te kijken. Het geheel is uit de reguliere financiering niet of nauwelijks op te brengen. Gelukkig dient zich af en toe wel een mogelijkheid aan en merken we dat de gemeenschap ook een steentje wil bijdragen. Zo ook met het maken en veilen van de kunstkippen!

Dank

We danken de volgende betrokkenen in willekeurige volgorde:

- het Streekhof, die dit project ondersteunde

- de Vrienden van Nicolaas

- de zes kunstenaars, die belangeloos de kippen zo prachtig hebben beschilderd

- en de kopers die door de aanschaf van een kip een prachtig bedrag bij elkaar hebben gebracht. Eén koper schonk daarna de kip aan Nicolaas. Deze kip staat nu te pronken in de kas. 

Afbeeldingen Kunstkippen maken deel Beleeftuin mogelijk

Klaar voor de start Vorige foto Volgende foto
Klaar voor de startAfbeelding 1/18

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10