Kapel gerestaureerd
Kapel gerestaureerd
Kapel gerestaureerd

Zaterdag 21 maart werd Kapel De Bron van Omring Nicolaas weer in gebruik genomen na een restauratie.

Omring > Kapel ‘De Bron’ van Nicolaas gerestaureerd
Laatst geplaatste items

Danscafé in Rigtershof Op vrijdagmiddag 9 februari jl. om 14. 45 uur was het dan zover: het eerste danscafé in Rigtersho... Lees verder >


CARNAVAL in Rigtershof Op zondag 11 februari jl. was er carnaval in Rigtershof. Om 14. 30 uur waren alle bewoners welkom... Lees verder >


Carnaval in Woonzorgcentrum Sweelinckhof De carnavalsvereniging "De Notenkrakers" kwam begin februari naar Sweelinckhof om daar uitbundig ... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Kapel ‘De Bron’ van Nicolaas gerestaureerd

17 mrt

Zaterdag 21 maart werd Kapel De Bron van Omring Nicolaas (Lutjebroek) weer in gebruik genomen na een restauratie. De restauratie van dit gemeentelijke monument is tot stand gekomen dankzij bijdragen van kledingwinkel Nicolaas en Stichting vrienden Nicolaas.

Van ziekenhuis tot verpleeghuis

Omring Nicolaas is in 1931 gebouwd als Ziekenhuis Sint Nicolaas. Na de plechtige inwijding in februari 1932 werd het ziekenhuis bestemd voor de verpleging van tbc-patiënten. Tevens fungeerde het als tehuis voor ‘ouden van dagen’. In 1953 transformeerde het ziekenhuis tot een inrichting voor chronisch zieken en bejaarden. Sinds 2002 is het gebouw onderdeel van de Stichting Omring.

Rooms karakter

Het ‘Roomse’ karakter van het Sint Nicolaashuis werd onder meer tot uiting gebracht in de aanwezigheid van een kapel op de verdieping. Deze oost-west georiënteerde kapel werd voorzien van tongewelven, gebeeldhouwde kraagstenen en tripletten gevuld met figuratief gekleurd glas-in-lood. Sinds 2010 wordt het oude gedeelte van Nicolaas vermeld op de gemeentelijke monumentenlijst.

Restauratie geslaagd

De kapel wordt op dit moment gebruikt voor bewoners van Nicolaas bij kerkdiensten en zangactiviteiten, maar bijvoorbeeld ook bij condoleancebijeenkomsten. Dankzij een bijdrage van kledingwinkel Nicolaas en Stichting vrienden van Nicolaas is de kapel volledig gerestaureerd. Het pleisterwerk is geëgaliseerd en geschilderd, de vloer is opnieuw geschuurd en in de olie gezet en het altaar heeft nieuwe vloerbedekking gekregen.

Tijdens de Open Dag op 21 maart was de kapel voor het eerst in gerestaureerde staat te bezichtigen. Koster Nico Konijn gaf uitleg over de geschiedenis van de kapel.

Afbeeldingen Kapel ‘De Bron’ van Nicolaas gerestaureerd

Restauratie Kapel Omringlocatie Nicolaas Vorige foto Volgende foto
Restauratie Kapel Omringlocatie NicolaasAfbeelding 1/2

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10