Waterpark
Laurens Siepe
Waterpark

Een gezicht achter..

Dat er veel vrijwilligers schuil gaan in locaties van Omring is een ding wat zeker is. Vrijwilligers waar we erg blij mee zijn, en vrijwilligers die we zo nu en dan graag in de spotlights zetten.

Omring > Een gezicht achter Omringlocatie Waterpark
Laatst geplaatste items

Elfstedentocht in Sweelinckhof Op woensdagmiddag 17 januari jl. om 14. 30 uur heeft de 200 kilometer lange Elfstedentocht ("De T... Lees verder >


Koor Wijdeklanken in Rigtershof Donderdagmiddag 11 januari jl. hadden we een optreden van het koor Wijdeklanken in Rigtershof. De... Lees verder >


Oliebollenfeest Rigtershof 2017! Zondag 31 december vond het jaarlijkse oliebollenfeest plaats in Rigtershof. In het Eethuys werde... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Een gezicht achter Omringlocatie Waterpark

18 jan

Dat er veel vrijwilligers schuil gaan in locaties van Omring is een ding wat zeker is. Vrijwilligers waar we erg blij mee zijn, en vrijwilligers die we zo nu en dan graag in de spotlights zetten.

Dit keer willen we u voorstellen aan Laurens Siepe; echtgenoot van Loes, vader van drie kinderen en opa van twee kleinkinderen. Lees het verhaal hoe een open dag tot vrijwilligerswerk leidde, de herkenning van de film ‘One flew over the Cuckoo’s nest' en de groei van Omringlocatie Waterpark in Medemblik.

Wie ben ik

Mijn naam is Laurens Siepe en ik ben vrijwilliger in Waterpark. Mijn hele leven woon ik al in Medemblik en nu in een van de 2 torens aan de Kaapstander. Mijn vader en moeder komen uit Groningen, in de tijd dat de Wieringermeer werd ingepolderd zijn ze als jong getrouwd stel op de fiets naar Medemblik gekomen, zoals veel mensen in die tijd door de Wieringermeer hier zijn beland. Ik ben getrouwd met Loes, die ook bij Omring werkt en we hebben elkaar leren kennen op de Keuterkermis (Onderdijk). We hebben 3 kinderen en inmiddels 2 kleinkinderen. Een dochter woont in Den Haag, een in Zwaag en een zoon in Medemblik. En daar zijn wij erg trots op, want je vindt het toch leuk als je merkt dat je kinderen het wel lekker doen als mens in de maatschappij en dat het goed met ze gaat. Onze 3 kinderen werken in het onderwijs, 2 in het basis onderwijs en 1 in het voortgezet speciaal onderwijs. Zo nu weten jullie toch al heel wat van mij en mijn familie.

Waarom Omringlocatie Waterpark

Maar hoe kom ik nou bij het vrijwilligerswerk terecht! Dat is eigenlijk heel simpel. Toen wij in 2008 hier kwamen wonen in de toren naast dit gebouw was er een keer open huis, nog zonder bewoners. De bewoners van de torens kregen een uitnodiging voor een open dag en wij gingen er ook heen. Toen had ik nog een baan en had daarbij niet zoveel tijd over voor vrijwilligerswerk op dat moment. In oktober 2009 raakte ik mijn baan kwijt omdat het bedrijf waar ik werkte failliet ging waardoor er veel vrije tijd ontstond. Na een korte ‘rouwperiode’ als je geen werk meer hebt zonder jouw schuld, heb ik me aangemeld bij Waterpark en ben weer vooruit gaan kijken waar mijn kansen en wensen lagen. Ik heb mijn plaats daar in Waterpark erg moeten zoeken want een draaiboek of opvang voor vrijwilligers was er niet, wat op zich vreemd is voor een bedrijf wat medeafhankelijk is van vrijwilligers. Ik weet nog goed dat de toenmalige locatiemanager mij vroeg na een van de eerste keren wat ik er van vond. Ik zei toen dat ik het gevoel had dat ik in een film zat. Die film heette ‘One flew over the Cuckoo’s nest met Jack Nicholson in de hoofdrol. En ik moet jullie zeggen dat ik dit werk heel vreemd en onwerkelijk vond. De wereld van dementie was ik nog nooit mee in aanraking geweest, behalve een tante die wel eens wat dubbel zei en nog een keer taart gaf omdat ze niet meer wist dat ik al taart had gekregen, wat ik natuurlijk niet erg vond. Of ze vroeg of ik al een vriendinnetje had, terwijl ik 35 was en 3 kinderen had. Dan kom je bij Waterpark en dat is wennen, wennen omdat de zorg totaal anders is dan een drukkerij waarin ik werkte. In een drukkerij telt iedere minuut en dat is hier anders. Anders in de zin hoe men met tijd omgaat, niet slechter of beter maar anders. Een drukkerij is een commercieel bedrijf en dat is heel anders dan dienstverlening of een zorginstelling en, de zorg is over het algemeen naar mijn idee een vrouwenwereld.

Verandering

Maar ook Waterpark is veranderd, er is een andere sfeer en stemming. Dat komt natuurlijk ook dat iedereen in Waterpark zijn draai moest vinden want het was voor iedereen nieuw. Nieuwe bewoners, collega’s, manager, gebouw en bedrijfsstructuur. Nu, inmiddels een flinke periode verder, kun je een ontwikkeling zien die zeer positief is. Een nieuw en fris management, collega’s die achteraf toch misschien niet op hun goede plaats zaten zijn vertrokken. En vooral, er is veel meer beleving gekomen bij het personeel dat hier nu werkt. Dat kun je erg goed merken omdat heel Waterpark nu veel meer gedragen wordt door de werknemers. Er is veel minder negatieve ruis aanwezig en irritatie onderling, wat je al voelt als je binnenkomt. En dat mag iedereen zien als een compliment, want daar doet iedereen aan mee. Na een wat onwennige startperiode vind ik het leuk werk, met vriendelijke collega’s en bewoners. Het is een woonhuis geworden i.p.v. een gebouw waar oudere mensen wonen. Er is ook een professionele kapsalon gekomen met een top kapster. Dit is een waardevolle aanvulling voor de bewoners. Want zeg nou zelf, als je op visite gaat naar een van je ouders wil je toch ook dat hun haar er goed verzorgd uitziet, buiten het feit dat ze er goed verzorgd worden.

Activiteiten

Het spelletje bingo, wat ik afschuwelijk vond, is met deze mensen leuk. Nu ik dit zo schrijf zegt dat ook iets over mij, denk ik nu opeens, ik wordt ouder! De woordspelletjes ,spelenderwijs, en het wandelen is ook altijd leuk. Of dames die zo heerlijk gaan samenspannen tegen mij, waar ik ook wel een beetje aanleiding voor geef. Maar dat geeft lachende gezichten en verdrijft hun tijd. In het begin ging ik een keer de krant voorlezen en één bewoner vond dat niet leuk. Hij zag dat en zei; ‘je gaat toch niet de krant voorlezen hé, want dat wil ik niet hebben’. Ik vragen aan iemand van de verzorging wat ik daar mee moest en die zei, nou dan gaat hij maar naar zijn kamer. Oh dacht ik, zo ga je hier mee om. Na 5 minuten kwam hij terug van zijn kamer en zei, ‘ben je nou nog bezig’. Ik zei ja, en als u het niet leuk vindt dan blijft u nog maar een tijdje weg, tot straks! En zo werkt dat dus, want het zijn toch ook gewoon mensen.

Vrijwilligerswerk

Om even terug te komen waarom ik dit doe moet ik iets uitleggen. Wat ik al zei, door het open huis van Waterpark en doordat ik zonder werk kwam. Ik wilde niet meer aan het werk in een normale bedrijfsstructuur waar iedere seconde telt en verantwoord moet zijn. Daarnaast was ik in mijn werksituatie erg veel vrijheid gewend en kan en wil ik mij niet meer laten beperken door een bedrijf, uitzonderingen daargelaten. Want in mijn periode in de w.w. heb ik wel een paar keer de kans genomen om te solliciteren bij een sociale werkvoorziening, zoals ‘op maat’. Dat is werk dat mij goed past en waar ik mijn energie kwijt kan, maar ik kwam hiervoor niet in aanmerking. Omdat ik eerder een sportmassage praktijk had naast mijn werk, wilde ik daar iets mee doen. Die sportmassage is ontstaan uit de tijd dat ik zelf actief aan wielrennen heb gedaan en bij masseurs kwam. Ik ben weer naar school gegaan voor een 3 jarige opleiding tot Shiatsu therapeut. Inmiddels zit ik in mijn laatste jaar en mijn eigen praktijk “SHIATSULIFE” gaat van start. De praktijk komt op de eerste etage van het voormalige weeshuis in Medemblik, waar ook tandartsen hun praktijk houden. Daar kun je terecht voor medische Shiatsu therapie, Shiatsu massage en sportmassage. Shiatsu therapie is te vergelijken met Acupunctuur. Shiatsu werkt met drukpunten en niet met naalden. Medische Shiatsu therapie is voor allerlei chronische en vage klachten. Shiatsu massage stimuleert je eigen zelfhelende kracht of energie en is een behandeling waarna je je heerlijk ontspannen voelt. En sportmassage is voor allerlei blessures en spierklachten. Ik hoop dat het te combineren is met mijn vrijwilligerswerk en anders zien we wel weer, want voor elke oplossing is een probleem, (of andersom). Verder geniet ik in mijn vrije tijd van, fietsen, kamperen en fietsvakanties, en uiteraard van onze (klein)kinderen maar dat spreekt voor zich. Zo, ik dacht waar moet ik nou eens over schrijven maar zoals jullie zien, als je begint komt er geen einde aan, maar nu ga ik toch stoppen.

Groet, Laurens Siepe

Afbeeldingen Een gezicht achter Omringlocatie Waterpark

Laurens Siepe Vorige foto Volgende foto
Laurens SiepeAfbeelding 1/1

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10