Kunst siert gangen verpleeghuis Lindendael dankzij schenking
Kunst siert gangen verpleeghuis Lindendael dankzij schenking
Kunst siert gangen verpleeghuis Lindendael dankzij schenking

Wie door de gangen van verpleeghuis Lindendael in Hoorn loopt, komt sinds kort het ene na het andere kleurrijke schilderij van schilder Leonardus Weber tegen.

Omring > Kunst siert gangen verpleeghuis Lindendael dankzij schenking
Laatst geplaatste items

Danscafé in Rigtershof Op vrijdagmiddag 9 februari jl. om 14. 45 uur was het dan zover: het eerste danscafé in Rigtersho... Lees verder >


CARNAVAL in Rigtershof Op zondag 11 februari jl. was er carnaval in Rigtershof. Om 14. 30 uur waren alle bewoners welkom... Lees verder >


Carnaval in Woonzorgcentrum Sweelinckhof De carnavalsvereniging "De Notenkrakers" kwam begin februari naar Sweelinckhof om daar uitbundig ... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Kunst siert gangen verpleeghuis Lindendael dankzij schenking

05 apr

Wie door de gangen van verpleeghuis Lindendael in Hoorn loopt, komt sinds kort het ene na het andere kleurrijke schilderij tegen. De kostbare kunst hangt er niet dankzij een forse investering. Schilder Leonardus Weber schonk namelijk ruim twintig van zijn werken aan het verpleeghuis.

Meer warmte en herkenning

Het personeel en de bewoners van Lindendael zijn blij met deze ‘aankleding’ van hun gebouw. De schilderijen geven gangen, trappenhuizen, kamers en gemeenschappelijke ruimtes meer warmte en herkenningspunten. Ook zijn ze inmiddels regelmatig onderwerp van gesprek. Niet in de laatste plaats omdat de abstracte kunst slechts aanwijzingen geeft over wat het voor kan stellen.

Iets terug doen

Weber, die zijn werken met ‘Leonardus’ signeert, is blij met de enthousiaste reacties. Hij wil met zijn schenking vooral iets terugdoen voor het verpleeghuis waar hij enkele maanden moest revalideren na een zware operatie. “Vier jaar geleden moest ik acuut geopereerd worden aan een gescheurde aorta. Na maanden in het ziekenhuis kwam ik in Lindendael om verder te werken aan mijn herstel.”

Rijkste mens ter wereld

Hij was er slecht aan toe. “Ik kon niet meer eten, ik kon niet meer lopen. Dat hebben ze me hier allemaal weer moeten leren. Ze hebben eindeloos met me geoefend, met veel geduld en aandacht. En het is gelukt. Daar ben ik ze zeer dankbaar voor. Na mijn ontslag voelde ik me de rijkste mens ter wereld.” Zo kon Weber, tijdens zijn werkzame leven succesvol zakenman, zijn actieve leefwijze voortzetten. Hij kon het schilderen weer oppakken, en ook aan andere zaken doorwerken, zoals het schrijven van een boek met memoires uit zijn jeugd. Aan Lindendael bood hij aan om enkele van zijn werken daar op te hangen, met prijsvermelding. Het verpleeghuis mocht de opbrengst van eventueel verkochte schilderijen houden.

Anderen er blij mee maken

Omdat er niets verkocht werd, zouden de doeken weer terugkeren naar hun eigenaar. Maar die had een beter idee. “Ik heb in mijn atelier, thuis in Midwoud, heel wat staan. Daar kon ik best wat van missen. Helemaal als het een goede plek krijgt en ik er een ander blij mee kan maken.”

Het management van het verpleeghuis reageerde enthousiast. Vervolgens maakten ruim twintig schilderijen de reis van Midwoud naar Hoorn. Ook naar een andere Omring-locatie, De Watermolen in Abbekerk, hebben enkele stukken de oversteek gemaakt.

Op de foto: Jeanet Lakeman van verpleeghuis Lindendael (links) overhandigt een dinerbon aan het echtpaar Weber, als dank voor de geschonken kunstwerken. Op de achtergrond twee van de schilderijen van Leonardus Weber.

Afbeeldingen Kunst siert gangen verpleeghuis Lindendael dankzij schenking

Kunst siert gangen verpleeghuis Lindendael Vorige foto Volgende foto
Kunst siert gangen verpleeghuis LindendaelAfbeelding 1/1

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10