Aantal bewoners zijn een schilderij aan het maken
Uitsnede van een schilderij van een boom
Uitsnede van een schilderij van een landschap

Ouderen die kunnen leven in een sfeer waarin ze zich veilig, geborgen en vooral thuis voelen, dat is wat we bij Omring met het kleinschalig zorgen voor mensen met dementie nastreven.

Om dit te bereiken zijn er op alle woonzorglocaties van Omring kleine groepswoningen gecreëerd. Lees hier het verhaal van Omringlocatie Lindendael in Hoorn.

Omring > Kleinschalig zorgen betekent huiselijke gezelligheid
Laatst geplaatste items

Danscafé in Rigtershof Op vrijdagmiddag 9 februari jl. om 14. 45 uur was het dan zover: het eerste danscafé in Rigtersho... Lees verder >


CARNAVAL in Rigtershof Op zondag 11 februari jl. was er carnaval in Rigtershof. Om 14. 30 uur waren alle bewoners welkom... Lees verder >


Carnaval in Woonzorgcentrum Sweelinckhof De carnavalsvereniging "De Notenkrakers" kwam begin februari naar Sweelinckhof om daar uitbundig ... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Kleinschalig zorgen betekent huiselijke gezelligheid

21 mei

Ouderen die kunnen leven in een sfeer waarin ze zich veilig, geborgen en vooral thuis voelen, dat is wat we bij Omring met het kleinschalig zorgen voor mensen met dementie nastreven. Er zijn diverse aspecten die eraan bijdragen om dit te bereiken.

Een van de onderdelen is het creëren van een huiselijke woonomgeving. Het gaat erom dat bewoners een gevoel van thuis ervaren. Dat hun nieuwe huis zoveel mogelijk de sfeer en uitstraling heeft van het huis waar men vroeger in leefde en waar men zich prettig bij voelt.

Om dit bereiken zijn er op alle woonzorglocaties van Omring kleine groepswoningen gecreëerd, die bestaan uit ongeveer zeven kamers en een gemeenschappelijke huiskamer. De bouwkundige aanpassingen heeft de afdeling Vastgoed opgepakt. Het huiselijk inrichten met herkenbare spullen voor de bewoners is iets wat de teams zelf coördineren.

Sfeerhoekjes

In woonzorglocatie Lindendael in Hoorn hebben ze hiervoor een werkgroep ‘belevingsgericht inrichten’ samengesteld. Deze werkgroep onderneemt diverse acties om de huiselijke gezelligheid te creëren. Ze verzamelen bijvoorbeeld allerlei attributen als een schemerlamp en een wandklok om de huiskamers gezellig te maken.

Manager Monique Boots: ‘de werkgroep is op dit moment bezig om bepaalde sfeerhoekjes te creëren. Hoekjes die in een bepaald thema worden ingericht en waar de bewoners even kunnen gaan zitten om die bepaalde sfeer te ervaren. We creëren onder andere een bioscoopje, een kapel, een boerderijtafereel en een dorpsplein.’

Schilderijen

‘Ook is een dochter van een van de bewoners samen met een aantal collega’s van haar schilderclub begonnen met het maken van prachtige schilderijen, met als thema: lente, zomer, herfst en winter. De kunstenaars zijn op de locatie bezig. De bewoners kunnen daardoor meekijken hoe het schilderij ontstaat. De schilderijen zullen de muren straks prachtig aankleden’.

Handboek

Omring heeft een duidelijke visie ontwikkeld over kleinschalige zorg voor mensen met dementie, die nu in de hele organisatie wordt ingevoerd. Om medewerkers, bewoners en alle andere betrokkenen bij kleinschalige zorg hierin te ondersteunen is een compleet handboek samengesteld.

Alles wat met kleinschalige zorg te maken heeft en wat daar bij komt kijken, wordt hierin uitgelegd. Van onder andere de hierboven genoemde huisvesting tot de rol van behandelaren, zorgmedewerkers, vrijwilligers en familieleden. Bij het handboek behoort een schatkist met instrumenten. 

Bekijk hieronder het handboek.

Afbeeldingen Kleinschalig zorgen betekent huiselijke gezelligheid

Aantal bewoners zijn met elkaar aan het schilderen Vorige foto Volgende foto
Aantal bewoners zijn met elkaar aan het schilderenAfbeelding 1/2

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10