'Voor geen goud naar verzorgingstehuis'
'Voor geen goud naar verzorgingstehuis'
'Voor geen goud naar verzorgingstehuis'
Omring > 'Voor geen goud naar verzorgingstehuis'
Laatst geplaatste items

Mannenuitje met NLDOET! NLDOET! Vrijdag 9 maart jl. gingen we met zeven mannen (bewoners) van Rigtershof, twee vrijwillig... Lees verder >


Zaterdag 9 maart jl. was NLdoet dag! Zaterdag 9 maart jl. was er de nationale actiedag door vrijwillgers: NLdoet! Zelfs Koningin Maxim... Lees verder >


Danscafé in Rigtershof Op vrijdagmiddag 9 februari jl. om 14. 45 uur was het dan zover: het eerste danscafé in Rigtersho... Lees verder >

Alle nieuwsitems

'Voor geen goud naar verzorgingstehuis'

16 apr

Ze is vergeten hoe de televisie werkt en zit soms uren voor zich uit te staren in haar stoel. Vertelt rustig drie keer hetzelfde verhaal over haar overleden zoon in Nieuw-Zeeland. Op heldere momenten weet Stien Ravenstein (96) uit Enkhuizen nog dondersgoed wat ze wel en niet wil. “Ik ga voor geen goud naar een verzorgingshuis.”

'Dankzij Gitta gaat ze nu weer onder de douche'

Stien is een van de 25 cliënten in Enkhuizen die dagelijks bezocht wordt door wijkverpleegkundige Gitta Klopper van het dementie thuiszorgteam van Omring. “Dankzij Gitta gaat ze nu weer onder de douche”, zegt schoondochter en mantelzorgster Wanda Telder. “En gaat ze twee dagen per week naar de dagopvang in Richtershof.”

Diagnose Alzheimer gesteld

Een jaar geleden begonnen de eerste klachten. “Ze werd heel opstandig. We kregen opeens ook heel vervelende telefoontjes van haar. Soms zo erg dat ik ze wel eens heb opgenomen en aan haar heb laten horen.” Nadat de diagnose Alzheimer was gesteld en Stien medicijnen kreeg, ging het beter. Maar ze heeft wel veel meer hulp nodig.

Meer hulp nodig

Wanda: “Uit zichzelf doet ze niets meer. Vroeger kookte ik voor haar en dan nam ik kleine hapjes mee die ze zelf opwarmde. Dat vergeet ze nu gewoon.” Hetzelfde met de wekelijkse boodschappen. “Vroeger belde ze trouw om 9 uur ’s ochtends het lijstje door, maar op een dag gebeurde dat opeens niet. Dus ik naar haar toe en met de sleutel naar binnen. Normaal zit ze dan aan tafel de krant te lezen, maar nu lag ze nog in bed.”

Heel eenvoudige afstandsbediening voor de televisie

Ook de televisie is veranderd in een mysterieus apparaat. “Ik heb een heel eenvoudige afstandsbediening voor haar aangeschaft, maar zelfs die is te ingewikkeld”, vertelt Wanda. Dan blijkt dat Stien ondanks haar ziekte haar gevoel voor humor nog niet verloren is. “Ik lig wel lekker vroeg op bed nu ik geen tv meer kijk”, zegt ze met een brede grijns.

'Ik ben dankbaar dat ik hier kan blijven wonen'

Stien is verknocht aan haar huisje met uitzicht op een binnenhaventje, waar ze al twintig jaar woont. “Ik wil hier niet weg en ben ook heel dankbaar dat ik hier kan blijven wonen”, zegt ze. Dankbaar is Wanda ook voor de hulp die ze nu krijgt bij de verzorging. “Voor die tijd voelde ik me zwaar overspannen. Ik vond het zo zielig voor haar dat ze veel dingen niet meer kon. Maar zelf kun je er niet altijd voor haar zijn. Mijn man en ik gaan graag op vakantie naar het buitenland, maar zolang kunnen we mijn schoonmoeder niet alleen laten.”

Gitta Klopper verwacht dat haar cliënt voorlopig nog wel even in haar huisje kan blijven. “De zorg kan nog verder uitgebreid worden. Er kan zelfs ’s nachts iemand bij haar kijken of ze niet aan de wandel gaat.”

Bron: Noordhollands Dagblad

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10