Nachtvrijwilliger
Nachtvrijwlliger
Nachtvrijwilliger
Omring > Pilot palliatieve nachtzorg met vrijwilligers verdient vervolg
Laatst geplaatste items

Nieuw woonzorgcomplex helpt mensen met zware zorgvraag zolang mogelijk hun eigen leven voort te zetten Op 15 februari ondertekenden woningstichting Het Grootslag en Omring de samenwerkingsovereenkomst... Lees verder >


Baanbrekende samenwerking Omring / VGZ Zorgorganisatie Omring en Coöperatie VGZ, waar Univé Zorg een onderdeel van is, gaan een meerjari... Lees verder >


Zo leuk kan zorg zijn! Altijd al willen weten hoe leuk zorg kan zijn? En wil jij graag werken bij een organisatie die pe... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Pilot palliatieve nachtzorg met vrijwilligers verdient vervolg

04 dec

In de laatste levensfase in je vertrouwde huis blijven; die wens leeft bij velen. De nodige ondersteuning is daarbij vaak onmisbaar. Van professionals, maar ook van mantelzorgers. Vooral die laatste groep staat in zo’n intensieve periode nogal eens onder druk. De pilot met vrijwilligers in de palliatieve zorg voorziet in een behoefte.

“In de huidige zorgsector worden cliënten gestimuleerd éérst te kijken wat ze zelf en in hun eigen netwerk kunnen organiseren, alvorens externe hulp in te schakelen,” stelt Bernadette Vonk (vrijwilligerscoördinator Wering Steunpunt). “Vooral bij terminale patiënten blijkt dit soms moeilijk.” Daarom startte Bernadette begin 2016 met het werven van vrijwilligers voor terminale nachtzorg. “We hebben er nu vijf. Na het succesvolle eerste jaar ‘proefdraaien’ streven we naar uitbreiding, onder meer in samenwerking met het Hospice.”

Vertrouwensband

Omring heeft ook meegedraaid in de pilot. “De vrijwillige terminale nachtzorg voorziet in een behoefte,” vindt Gerdina Visser (wijkverpleegkundige Omring, lid van Wijkteam Oost gemeente Medemblik). “De mantelzorger kan eens een nachtje doorslapen dankzij de aflossing door een vrijwilliger. In de nacht is het vooral belangrijk dat een cliënt niet alleen is. Maar het ambulante nachtteam van Omring kan altijd ingeschakeld worden, bijvoorbeeld voor een verpleegtechnische handeling.”

“Dat geeft een veilig gevoel,” zegt Peter Sneek, een van de vrijwilligers in palliatieve nachtzorg. Als ex-begrafenisondernemer is hij bekend met stervensprocessen, maar nu is hij op een heel andere manier betrokken. “Ik zie hoe moeilijk het kan zijn in zo’n emotionele levensfase dingen uit handen te geven aan een vreemde. Des te indrukwekkender hoe snel er een vertrouwensband kan groeien, en hoeveel je kunt betekenen, zowel voor degene die gaat sterven als voor de mantelzorger. Soms is praten niet meer mogelijk, maar de blik in iemands ogen vertelt genoeg.”

Gunfactor

Vrijwilligers in de terminale nachtzorg vormen een goede aanvulling op professionele zorg, mede dankzij hun signalerende rol tijdens de nacht. “Onze cliënten moeten soms wel wennen aan het idee van de inzet van een vrijwilliger,” zegt Gerdina Visser. “‘Gun het jezelf’, motiveren mijn collega’s en ik als we het echt nodig achten in zo’n zware, beladen tijd. Als de knop om is, zijn mensen vaak blij met deze mogelijkheid.”


Foto onder: v.l.n.r. Bernadette Vonk, Peter Sneek en Gerdina Visser

Nachtvrijwilliger

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10