Omring en Gezondheidscentrum Kersenboogerd experimenteren met de Microsoft Hololens.jpg
Microsoft Hololens valpreventie
valpreventie hololens Omring Gezondheidscentrum Kersenboogerd

Mevrouw Van der Sanden (94): "Je ziet verschillende dingen. Dat er een ballon op je afkomt en die bal. Ja, ik vond het hartstikke leuk allemaal. Als ze weer komen, zou ik het weer doen".

Omring > Experiment Hololens in valpreventie
Laatst geplaatste items

De Zorgcirkel en Omring werken samen in GRZPLUS GRZPLUS is het samenwerkingsverband van De Zorgcirkel en Omring op het gebied van geriatrische re... Lees verder >


Nieuw woonzorgcomplex helpt mensen met zware zorgvraag zolang mogelijk hun eigen leven voort te zetten Op 15 februari ondertekenden woningstichting Het Grootslag en Omring de samenwerkingsovereenkomst... Lees verder >


Baanbrekende samenwerking Omring / VGZ Zorgorganisatie Omring en Coöperatie VGZ, waar Univé Zorg een onderdeel van is, gaan een meerjari... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Experiment Hololens in valpreventie

09 sep

Omring en Gezondheidscentrum Kersenboogerd experimenteren nu al met de technologie van morgen om vallen te voorkomen. De organisaties zijn de eersten in Nederland die de Microsoft Hololens inzetten in de fysiotherapie. Op dit moment loopt er een experiment met een valpreventietraining voor mensen die bang zijn om te vallen en hun huis niet uit durven. De organisaties zijn enthousiast over de eerste resultaten.

Al eerder zijn al goede resultaten geboekt met virtuele valtraining* . De Hololens gaat echter nog een stap verder en biedt de gebruiker augmented reality. De Hololens projecteert hologrammen in de fysieke wereld en integreert zo de virtuele wereld met de echte wereld. Trainen in de eigen omgeving biedt deelnemende patiënten een veilig gevoel, zo blijkt uit het experiment.

Valpreventie met Hololens

De patiënt traint thuis met een Hololens onder begeleiding van een fysiotherapeut. Softwareontwikkelaar Methylium maakte special voor dit doel software, waarbij er ballonnen en voetballen op de gebruiker afkomen. De ballonnen moeten worden gepakt, terwijl de voetballen juist moeten worden ontweken. Zo traint de patiënt naast zijn lichamelijk conditie, ook cognitieve en motorische vaardigheden.

Vallen is een groot gevaar

‘Vallen is een groot probleem’, stelt Joris Arts, bestuurder van Gezondheidscentrum Kersenboogerd. ‘Een derde van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Vallen leidt tot lichamelijke schade, verlies van onafhankelijkheid, sociaal isolement of ziekenhuisopnames. In 2014 overleden 2.847 ouderen als gevolg van een val. Er is veel winst te behalen met de valpreventietraining met de Hololens’.

Meer toepassingen in de zorg

Nader onderzoek is nodig om meer te kunnen zeggen, maar de eerste resultaten zijn goed, aldus Hans Hoonakker, Innovatiemanager bij Omring. ‘Patiënten ervaren de valpreventie met de Hololens als nuttig en bovenal leuk. Samen met Gezondheidscentrum Kersenboogerd gaan we bovendien op zoek naar meer toepassingen van de Hololens in de zorg’. Microsoft Hololens expert Dennis Vroegop ondersteunt de organisaties in dit experiment.

Bekijk hier de film over de valpreventietraining met de Microsoft Hololens.


*Addition of a non-immersive virtual reality component to treadmill training to reduce fall risk in older adults (V-TIME): a randomised controlled trial, Mirelman et al, 2016

Afbeeldingen Experiment Hololens in valpreventie

Omring en Gezondheidscentrum Kersenboogerd experimenteren met de Microsoft Hololens.jpg Vorige foto Volgende foto
Omring en Gezondheidscentrum Kersenboogerd experimenteren met de Microsoft Hololens.jpgAfbeelding 1/4

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10