Hoe een museum dementie tegenhoudt
Hoe een museum dementie tegenhoudt
Hoe een museum dementie tegenhoudt

Algemeen bekend is dat thuiszorg en goede mantelzorg essentieel zijn om langer thuis te blijven wonen. Bij mensen met dementie kan dat soms twee jaar schelen. Maar hobby’s helpen ook.

Omring > Hoe een museum dementie tegenhoudt
Laatst geplaatste items

Pilot palliatieve nachtzorg met vrijwilligers verdient vervolg In de laatste levensfase in je vertrouwde huis blijven; die wens leeft bij velen. De nodige onder... Lees verder >


De allernieuwste revalidatieapparatuur in Den Koogh Sneller, beter en prettiger revalideren Het Omring Revalidatiecentrum in Den Koogh beschikt sind... Lees verder >


Zorgorganisaties slaan handen ineen voor een gezamenlijke spoed- en herstelzorg Zorgorganisaties in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland slaan de handen ineen om een gezam... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Hoe een museum dementie tegenhoudt

08 jan

Algemeen bekend is dat thuiszorg en goede mantelzorg essentieel zijn om langer thuis te blijven wonen. Bij mensen met dementie kan dat soms twee jaar schelen. Maar hobby’s helpen ook. Dirk Braakman (86 jaar) uit Enkhuizen heeft zelfs een hele bijzondere passie! Hij heeft zijn schuur omgetoverd tot mini-tuindersmuseum.

Hulp van Omring en familie

Bij Dirk Braakman komt het dementieteam van Omring ’s morgens langs om hem te helpen met zijn gehoorapparaat indoen, scheren, medicijnen innemen, het alarm om zijn hals hangen en het douchen. Huishoudelijke hulp Janny maakt wekelijks het huis schoon. Drie keer per week kookt een thuisbegeleidster van Omring samen met hem. Zoon Jaap en dochters Trudy en Alice doen echter het meeste: wassen, de tuin bijhouden, het huis schilderen, mee-eten, koffie drinken, enzovoorts. Bijna dagelijks komen er wel familieleden, buren en kennissen langs of is hij bij een van zijn kinderen.

Dementie vertragen

“Zoveel aanloop als meneer Braakman krijgt, is vrij uniek en heel waardevol”, zegt Gitta Klopper, een gepassioneerd medewerkster van het Enkhuizer dementieteam van Omring. “Hij krijgt dankzij zijn uitgebreide netwerk veel prikkels, zoals we dat noemen. En dat kan helpen om de dementie iets te vertragen, want zo blijven de hersenen in actie.”

Verzamelliefde

Bovendien is het een groot geluk dat hij hobby’s heeft. Als voormalig tuinder houdt hij erg van tuinieren. Daarnaast verzamelt hij al zijn hele leven van alles. “Vroeger”, vertelt hij, “spaarde ik de papiertjes die om de sinaasappels zaten. Daarna ben ik overgestapt op postzegels en sigarenbandjes. Na mijn pensionering heb ik de schuur gevuld met oude tuindersspullen. Als ik wat krijg is het meestal verroest en knap ik het eerst op. Nu neemt mijn zoon langzaam de verzameling over. Hij heeft er een nieuwe schuur voor gebouwd naast zijn huis. Dat vind ik erg leuk, al moet ik er ook aan wennen dat het steeds leger bij mij wordt.”

‘Kramme nakken’

De collectie houdt hem letterlijk en figuurlijk in beweging. “Ach, weet je wat het is, mijn oude vrienden zijn dood of – als ik het op zijn West-Fries zeg – kramme nakkig geworden. Oud en gammel. Die komen het huis niet meer uit. Mijn vrouw is twee jaar geleden overleden. Of ik me nog red hier alleen? Het is stil zonder haar, maar de kinderen komen vaak. Er benne dagen dat ik niet veel doe en er benne dagen dat ik goed aanrommel. Ja, ik vergeet weleens wat. Zo erg vind ik dat niet. Niet alles wat ze vertellen is zo interessant.”

Prangende vraag

Zodra hij in de schuur is, herinnert hij zich bij elk voorwerp waar het voor diende of hoe oud het ongeveer is. Of het nou gaat over een sorteerrol (“van varkensleer!”) of een pastinakentang (“zo trok je zo’n pastinaak uit de grond”). Het een na het ander diept hij op. En na afloop vraagt hij drie keer achter elkaar verwachtingsvol: “Hoe vond je het?”

Afbeeldingen Hoe een museum dementie tegenhoudt

Hoe een museum dementie tegenhoudt Vorige foto Volgende foto
Hoe een museum dementie tegenhoudtAfbeelding 1/3

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10