Thuiszorgteam dementie van start in Enkhuizen
Thuiszorgteam dementie van start in Enkhuizen
Thuiszorgteam dementie van start in Enkhuizen
Omring > Thuiszorgteam dementie van start in Enkhuizen
Laatst geplaatste items

Pilot palliatieve nachtzorg met vrijwilligers verdient vervolg In de laatste levensfase in je vertrouwde huis blijven; die wens leeft bij velen. De nodige onder... Lees verder >


De allernieuwste revalidatieapparatuur in Den Koogh Sneller, beter en prettiger revalideren Het Omring Revalidatiecentrum in Den Koogh beschikt sind... Lees verder >


Zorgorganisaties slaan handen ineen voor een gezamenlijke spoed- en herstelzorg Zorgorganisaties in West-Friesland en de Kop van Noord-Holland slaan de handen ineen om een gezam... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Thuiszorgteam dementie van start in Enkhuizen

16 apr

Omring is gestart met een dementie ondersteunend thuiszorgteam in Enkhuizen. Nu al worden 25 dementerenden verzorgd in hun eigen vertrouwde thuissituatie. "Dat aantal groeit heel hard’’, zegt coördinerend wijkverpleegkundige Elien van den Broek.

Vierde thuiszorgteam van Omring, na Texel, Den Helder en Hoorn

Het is het vierde thuiszorgteam van Omring dat zich speciaal richt op mensen met Alzheimer, Korsakov en andere vormen van dementie. Op Texel en in Den Helder en Hoorn zijn dergelijke teams al langer actief, vanwege de toenemende vraag naar dit soort thuiszorg. Een op de vijf Nederlanders wordt vroeg of laat dement en een groeiende groep overkomt dit al voor hun 65e.

Behoefte aan structuur, overzicht, veiligheid en continuïteit

"Het team is samengesteld uit tien wijkverpleegkundigen en wijkverzorgsters uit onze normale thuiszorgteams, die al op een of andere manier affiniteit hadden met dementie. Door scholing en het opdoen van praktijkervaring kunnen ze beter inspelen op de specifieke behoeften van dementerende mensen. Die hebben behoefte aan structuur, overzicht, veiligheid en continuïteit’’, legt Van den Broek uit.

Zo lang mogelijk zelfstandig

Haar collega Gitta Klopper vult aan: "Structuur betekent verzorging in de vertrouwde thuissituatie, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar ook dat er zo min mogelijk verschillende medewerkers van ons over de vloer komen, zodat de cliënt steeds dezelfde gezichten ziet. Daarom werken wij met een maatjessysteem. Dat betekent dat twee medewerkers elkaar gedurende de week afwisselen in de zorg. Door die regelmaat is het hiet ook mogelijk om een vertrouwensband op te bouwen."

Extra tijd voor activiteiten of wandelen

De thuiszorgers van Omring begeleiden 's ochtends het ontbijt, medicatie en lichamelijke verzorging en 's avonds het avondeten. Daarnaast is er een dag per week extra tijd voor activiteiten of een wandeling. "Dat is tegelijk ook een ontlasting voor de partner of mantelzorger van iemand die dementeert, want dan hebben zij ook even tijd voor zichzelf. Zij voelen zich zo verantwoordelijk, dat ze zichzelf vaak helemaal wegcijferen."

Via Stichting Geriant en huisartsen

Veel cliënten komen binnen via Stichting Geriant, waarmee Omring nauw samenwerkt. Ook met de huisartsen is er nauw contact. Van der Broek: "Wij kunnen bepaalde signalen doorgeven aan huisartsen die daardoor sneller een diagnose kunnen stellen, maar andersom kunnen zij ons ook vragen om eerst de situatie te observeren."

Bron: NoordHollands Dagblad

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10