Even in de wereld van iemand met dementie
Even in de wereld van iemand met dementie
Even in de wereld van iemand met dementie

Tijdens de opleiding “Begeleider kleinschalige dementiezorg” krijgen deelnemers een simulatietraining. Een deelnemer daarvan vertelt haar bijzondere ervaringen in de container van Into D’mentia.

Omring > Even in de wereld van iemand met dementie
Laatst geplaatste items

Kleinschalig zorgen ook mogelijk in grootschalige zorginstelling Ook in grootschalige zorginstellingen is het mogelijk om kleinschalige zorg in te voeren. Dit zeg... Lees verder >


Trots op diploma In samenwerking met het Horizoncollege, organiseert Omring de opleiding tot Begeleider kleinschal... Lees verder >

Alle nieuwsitems

Even in de wereld van iemand met dementie

25 mrt

Tijdens de opleiding “Begeleider kleinschalige dementiezorg” krijgen deelnemers een simulatietraining. Een deelnemer daarvan vertelt haar bijzondere ervaringen in de container van Into D’mentia.

Simulatietraining

Mijn naam is Anja Kunst en ik werk in Het Gezinspaviljoen in Bovenkarspel. In deze locatie zijn twee woongroepen, waar per groep zeven mensen met dementie wonen. Ik werk met heel veel plezier samen met zes collega’s op de woongroep “Het Haventje”. Ik volg de opleiding Begeleider kleinschalige dementiezorg”, en hierbij hoort ook een simulatietraining. Dit was een hele ervaring!

Innerlijke stem via hesje

Na een kort gesprek over het verloop van de ervaring, kreeg ik een hesje om, waaruit mijn innerlijke stem kwam. Deze innerlijke stem zei wat ik dacht en wat ik moest doen. Vervolgens stapte ik (alleen) met mijn gekregen boodschappentas de ervaring in. Nadat ik de voordeur geopend had, stapte ik “mijn” woonkeuken binnen waarin ik in 25 minuten momenten beleefde van iemand met dementie. Na afloop van de simulatie vond een nagesprek plaats over hoe ik de simulatie had beleefd.

Waar was IK?

Tijdens de ervaring voelde ik mij vaak gekleineerd, niet begrepen, emotioneel, waardoor er bij mij boosheid ontstond. Mijn dochter betrok mij voor mijn gevoel niet bij de dingen die ik nog best heel graag zelf had willen doen. Ik voelde heel sterk dat ik mijn eigen regie kwijt was. Ik vond dat mijn dochter soms heel akelig reageerde op waar ik zelf geen grip meer had, dus dat was al akelig genoeg voor mij. Al had ze mij alleen maar het gevoel gegeven dat ze mij begreep. Ze zette de wasmachine aan, nam de telefoon op, pakte de post aan van de postbode en nam vervolgens zonder mij erbij te betrekken de post door. Ik had graag samen de was erin gedaan, waarom gaf ze mij niet de telefoon en ik was al op weg dat ik de postbode hoorde naar de brievenbus. Ik zat daar voor mijn gevoel alleen aan tafel, terwijl mijn dochter om mij heen vloog en alles uit handen nam. Ze probeerde mij te helpen, maar ik voelde mij nutteloos en daardoor gefrustreerd. Waar was IK in het verhaal. Ondanks dus dat ik gedesoriënteerd was, vond ik het onbegrip (van in dit geval mijn dochter) dus het meest vervelende.

“Wie ben ik” goed kennen

Door deze ervaringen snap ik nog beter hoe belangrijk het is om je te verdiepen in de manier waarop je een bewoner benadert en hoe je met een bewoner omgaat. Dat de behoeftes voor iedere bewoner anders zijn, ben ik mij bewust. Daarom is het zo belangrijk om de “wie ben ik” van iedere bewoner goed te kennen.

Contact met Omring

Vragen aan Omring 088 – 206 89 10 service@omring.nl

Omring in mijn buurt Voer uw postcode in en vind onze zorg en diensten in uw buurt.

24 uur per dag / 7 dagen per week 088 - 206 89 10